Meseria de medic este, la ora actuală, cea mai căutată, la nivelul Uniunii Europene, arată ultimele date furnizate de Comisia Europeană. În timp ce, per total, numărul posturilor vacante s-a redus, în 2012, tendinţa de angajare în domeniul medical a continut să crească. Sursa: SHUTTERSTOCK
În ultimul trimestru al anului 2012, numărul posturilor vacante din ţările UE a fost cu 6% mai mic decât în aceeaşi perioadă a anului precedent, arată datele furnizate de publicaţia Comisie Europene „European Vacancy Monitor”. Excepţie au făcut ţări ca România, Letonia, Lituania şi Marea Britanie, unde numărul joburilor a cunoscut o uşoară creştere. Cu toate acestea, numărulor acestora este cu 60% mai mic faţă de cel din perioada de dinaintea izbucnirea crizei.
Deşi angajările s-au redus în majoritatea domeniilor, există unele meserii foarte căutate, printre care profesioniştii din domeniul medical (medici, asistenţi, kinetoterapeuţi etc.), IT-işti, profesori, profesionişti din domeniul administraţiei sau ingineri în construcţii. Cea mai mare cerere este pentru „halatele albe”. În perioada 2008-2012, numărul angajărilor în acest domeniu a crescut cu 60%, menţinându-se tendinţa de creştere, în contextul îmbătrânirii populaţiei şi dezvoltării tehnologiei şi tratmentelor medicale.
Potrivit unui studiu realizat de Federaţia Europeană a Serviciilor Publice în cadrul unui proiect european extins, din 2007, de când România a intrat în UE, şi până în februarie 2013, un număr de 28.000 de doctori şi 17.000 de asistente au aplicat pentru un post în străinătate.
Ţara noastră are o rată a migraţiei doctorilor de 9%, mult peste media europeană, care este de 2,5%. Mai mult, 64% dintre studenţii la Medicină şi 60% dintre doctorii care încă sunt în ţară intenţionează să părăsească România, potrivit unor studii realizate de Colegiul Medicilor în 2011 şi 2012.