iPhone 5c este, în SUA, la un preţ minim de 550 de dolari. În Europa ajunge la 550 de euro, dar în China toate aceste preţuri sunt mici. În ţara în care iPhone este produs, preţul trece de 700 de dolari. Există şi explicaţii pentru acest fenomen.
Muncitorii chinezi sunt plătiţi cu mult mai puţin decât ar fi în SUA şi văd orice iPhone înaintea tuturor, dar deşi în China sunt asamblate aceste telefoane, preţurile dispozitivelor Apple este foarte mare. În Beijing, preţul unui iPhone 5c, cel mai nou telefon de la Apple, ajunge la circa 730 de dolari, notează VentureBeat. Iar anul acesta compania americană ajunge acolo prin cel mai mare operator telecom.
Totuşi, preţurile mari din China nu sunt impuse de Apple, deşi compania are o politică aparte a preţurilor şi impune tot felul de restricţii operatorilor. În China, pur şi simplu, există mai multe taxe decât în alte ţări, decât în SUA. „Există o TVA în China pentru telefoanele iPhone pe care modelele vândute în străinătate nu o au. De aceea, în Hong Kong, unde nu există TVA pe iPhone, există o piaţă în creştere“, a explicat Michael Morgan, de la ABI Research.
Hong Kong, fostă colonie britanică, se bucură de un tratament preferenţial din partea autorităţilor. Este întreţinută drept o zonă economică importantă, iar chinezii profită pe cât pot. Introduc telefoane iPhone şi tablete iPad în China, după ce le cumpără din Hong Kong. Le lipesc de corp sau le ascund în bagaje şi le vând la preţuri mai mici. În ţara în care iPhone „se naşte“, guvernul îl tratează ca pe un produs de lux cu preţ pe măsură.
Alt lucru de luat în calcul: un client câştigat prin preţ, este pierdut prin preţ. Şi Apple nu vrea să ajungă într-o astfel de luptă.
Michael Morgan, ABI Research
Mai mult, operatorii din China nu oferă beneficii de tipul celor din Europa sau SUA: preţuri mici la abonamente medii spre mari