Planeta Jupiter este lovită de mingi uriaşe de foc mult mai des decât alte planete din Sistemul nostru Solar, arată un studiu realizat de cercetători.
Sistemul Solar este plin de obiecte mici cum sunt asteroizii sau cometele. Multe au orbite constante, care le ţin departe de planete, dar unele ajung să se lovească de corpurile cereşti mai mari. Evident, cu cât sunt mai mici, cu atât sunt mai numeroase şi coliziunile sunt mai numeroase.
Uriaşa planeta Jupiter are o atracţie gravitaţională mare şi este o ţintă predilectă pentru astfel de corpuri cereşti. Ea este lovită mult mai des decât Pământul, la viteze de minimum 60 de kilometri pe oră. Astronomii au înregistrat astfel de coliziuni în ultimii 3 ani şi au oferit un raport detaliat la Congresul de Ştiinţe Planetare de la Berkeley, scrie phys.org.
"Analiza noastră arată că Jupiter este lovit de obiecte de aproximativ 10 metri diametri, între 12 şi 60 de ori pe an. De 100 de ori mai mult decât Pământul", a declarat Ricardo Hueso de la Universitatea Ţării Bascilor din Spania.
Studiul a fost o colaborare între astronomii amatori şi oamenii de ştiinţă şi include simulări ale obiectelor care intră în atmosfera lui Jupiter şi se dezintegrează la temperaturi de peste 10.000 de grade. Amatorii astronomi s-au folosit de instrumentele lor pentru a studia uriaşele explozii care se formează la impact, deoarece telescoapele mari, cum ar fi Hubble, nu se pot concentra doar pe o singură activitate din spaţiu.