Valentin Mureșan (62 de ani),profesor de Filosofie morală la Universitatea București, a descoperit o metodă inedită de a preda o materie de altfel greoaie. Nu deține un telefon mobil, dar își „plimbă” studenții prin lumea filosofilor antici cu ajutorul unei table electronice. În 2011 la Gala Premiilor din Educație, profesorul Mureșan a ieșit pe locul al doilea la categoria „Profesorul Anului”. printre altele, e autorul unui ghid antiplagiat.
Evz: Cum se desfășoară unul dintre cursurile dumneavostră?
Valentin Mureșan: La toate cursurile am un suport Power Point. Principalele teme rulează pe o tablă electronică şi eu explic. Am ajuns să ştiu să desenez (mă refer la scheme) cele mai abstracte probleme ale filosofiei. Am fotografii şi videoclipuri montate de mine. De pildă, dacă predau etica lui Aristotel, le arăt studenţilor ce vedea Aristotel în Atena vremii, cum arăta Academia lui Platon etc. Mărturisesc că nici eu nu am ştiut cum arată aceste locuri înainte de a ilustra cursul cu reconstituiri.Acesta e show-ul, pentru că apoi studenţii trebuie să meargă în bibliotecă şi să studieze, nu doar să contemple.
Evz: Ca director al Centrului de Etica Aplicată al Universității ați realizat un ghid antiplagiat. De ce e nevoie de el?
Valentin Mureșan: Orice instituţie serioasă îşi reglementează activităţile importante. Nu mizează pe subînţelesuri. Î n cazul nostru, universităţile ar fi trebuit să pună în codurile lor etice un capitol substanţial despre plagiat. Dacă nu ai aşa ceva, nu poţi cere studenţilor şi profesorilor să-l respecte. Cesă respecte? Bunul simţ? E prea vag şi variabil.Să nu copieze? Acesta e un slogan pentru elevi. Plagierea e mult mai mult decât copiatul.
Evz: Este mediul universitar românesc suficient de ofertant pentru absolvenții de liceu?
Valentin Mureșan: Mi-e greu să spun. Ar trebui să avem o bogată gamă de specializări pl