Când ai tensiunea mare, evident, trebuie să respecţi tratamentul recomandat de medic, dar cea mai simplă cale de a o ţine sub control este alimentaţia. Desigur, cea mai importantă măsură pe care trebuie să o iei este să limitezi drastic aportul de sare.
Numeroase studii au demonstrat că obiceiurile alimentare corecte sunt la fel de importante ca medicaţia în controlul hipertensiunii arteriale. Afecţiunea este, de multe ori, direct asociată cu excesul de sodiu şi nivelul redus de potasiu din hrana zilnică.
Astfel, dacă ai tensiune arterială crescută, alimentele bogate în potasiu, calciu, magneziu, vitamina C şi acizi graşi Omega 3 sunt cele mai recomandate de specialişti. Pentru a facilita scăderea tensiunii arteriale trebuie să mănânci cât mai multe legume şi fructe proaspete şi măcar de două-trei ori pe săptămână lactate slabe şi peşte.
Legumele cu frunze verzi (spanacul, salata verde, varza şi broccoli) au un conţinut ridicat de calciu, magneziu, potasiu şi vitamina C. Astfel, ele contribuie la scăderea presiunii sângelui, la dilatarea vaselor sangvine şi la fludizarea sângelui, prevenind depunerea colesterolului pe artere.
Roşiile, cartofii, sfecla roşie, prin potasiul ce intră în componenţa lor, ajută la menţinerea nivelului presiunii sângelui. Acestea sunt totodată şi o sursă importantă de vitamina C, iar sfecla şi cartofii sunt bogate în fibre.
Bananele, pepenele galben, portocalele şi prunele sunt toate indicate pentru conţinutul lor ridicat de în potasiu. O singură banană asigură necesarul zilnic de potasiu al organismului. Atenţie!
Consultă medicul înainte de a schimba dieta şi de a lua orice fel de suplimente alimentare. Unele substanţe îţi pot fi contraindicate, mai ales dacă urmezi deja un tratament medicamentos.
Cerealele integrale, fasolea uscată, morcovii şi ciupercile au un conţinut ridicat de