Semipreparatele au avantajul de a economisi timp şi de aceea sunt foarte tentante! Multe din ele sunt însă nocive pentru sănătate. Iată ce spun specialiştii englezi citaţi de „Daily Mail”.
Nuggets de pui- la fel ca şi hot dog-ul. Aceste bucăţele de pui se află în topul preparatelor industriale. Deşi ai putea avea impresia, datorită denumirii, că acest produs este bogat în proteine, de fapt mai mult de 50% este grăsime şi carbohidraţi. În general, nuggets-ul de pui se prepară prin prăjire într-un ulei care conţine grăsimi trans.
Acestea pot cauza deformări ale membranei celulare şi dezvoltarea bolilor metabolice, precum diabetul. Iar aditivii utilizaţi pentru conservare reprezintă un alt motiv pentru ca acest produs să fie exclus din alimentaţie.
Biscuiţii, prăjiturile, brioşele, sărăţelele. Toate aceste produse fac obiectul unei singure categorii, întrucât problemele de sănătate asociate consumului lor sunt identice. Pe lângă nivelul ridicat de zahăr şi sare, cele mai multe dintre dulciurile din comerţ conţin grăsimi trans.
Acestea sunt mai ieftine în comparaţie cu grăsimile sănătoase, deci mai profitabile, prelungesc termenul de valabilitate al produsului şi îi îmbunătăţesc textura.
Dar pe de altă parte, grăsimile trans sunt foarte periculoase, având efecte nocive asupra sistemului cardiovascular şi nu numai. De aceea, înainte să cumperi ceva e bine să studiezi lista de ingrediente a fiecărui produs şi evită-le pe cele care conţin cuvinte ca "hidrogenat" sau "parţial hidrogenat".
Carne prelucrată. Marea majoritate a produselor din carne procesată, în special mezelurile, conţin o cantitate imensă de sare, nitrat de sodiu şi alţi conservanţi, arome artificiale, materiale de umplutură ieftine şi nesănătoase şi carne separată mecanic.
Aceste alimente au fost atât de prelucrate în condiţii de căldură extremă şi presiune,