Strategii ruşi fie nu înţeleg cum să ducă Republica Moldova departe de România, fie au interesul de a aduce teritoriul românesc de dincolo de Prut exact acolo unde îi este locul. Nu îmi pot explica astfel gravele erori de strategie adoptate în raport cu Republica Moldova.
În Republica Moldova, dincolo de o puternică susţinere europeană există şi o puternică susţinere pro-rusă. Acest lucru se reflectă în mod automat în procentele deţinute de partidele pro-ruse şi pro-româneşti în parlamentul celui de al doilea stat românesc.
În loc să îşi consolideze această poziţie prin investiţii în Republica Moldova şi crearea unei dependenţe a acesteia de Rusia, ea face tocmai invers: favorizează ruperea relaţiilor cu cel de al doilea stat românesc, lucru care automat va creşte independenţa de Rusia. Pentru acest lucru noi le mulţumim.
Scumpirea gazului pentru moldoveni, sistarea importului de vin, refuzarea de produse făcute în Republica Moldova, pentru a pune presiune, nu fac decât să radicalizeze şi mai mult societatea moldovenească împotriva Rusiei şi chiar stimulează pierderi îi electorat.
România profită în schimb de orice greşeală a Rusiei. Imediat după începerea sancţiunilor a început un puternic lobi în Europa pentru deschiderea mai largă a pieţei către produsele din cel de al doilea stat românesc.
Acest lucru oricum se va face automat din toamnă, când procesul de integrare se va intensifica iar românii de dincolo de Prut vor beneficiar de puternice fonduri europene de pre-aderare.
România are o atitudine fermă şi constantă faţă de o parte temporar departe a propriului teritoriu, indiferent de opţiunile politice şi geopolitice ale celor care îl conduc.
România niciodată nu a condiţionat relaţiile cu Republica Moldova, nici măcar atunci când regimul comunist se afla la putere. Ba tocmai in