Jumătate din personalul implicat în deservirea nunţilor la restaurantul "Golden Nica" era infectat cu Salmonella. Este una din concluziile Comisiei guvernamentale privind securitatea alimentară.
Din cele circa 100 de persoane care au fost internate în spital cu intoxicaţie alimentare, după ce au participat la nunţi organizate la restaurantul "Golden Nica" din Chişinău, 26 au fost infectate cu bacteria Salmonella, 12 dintre care erau invitaţi, iar 14 angajaţi ai localului.
În urma verificărilor, angajaţii Centrului de Sănătate Publică au stabilit că bacteria Salmonella se conţinea în carnea de pui. "La nunţile organizate în ziua de 31 august au fost depistate probe de carne de pui ce conţineau Salmonella. La al doilea evenimentul organizat în seara de 6 septembrie, bacteria Salmonella era în asorti-ul de carne, care de asemenea conţinea carne de pui", a menţionat Svetlana Cotelea, viceministrul Sănătăţii.
Referindu-se la bărbatul de 39 de ani din Ungheni care a decedat săptămâna trecută viceministrul Sănătăţii a declarat că acesta a suferit un şoc toxicoinfecţios cauzat de Salmonella.
Angajaţi fără certificate medicale
Angajaţii restaurantului infectaţi au recunoscut că au consumat bucate pregătite în restaurant. "Din 18 persoane care au lucrat în seara de 31 august, în nouă cazuri s-a confirmat Salmonella. Alţi cinci angajaţi infectaţi au deservit nunta din 6 septembrie", a adăugat Svetlana Cotelea. Mai rău este că aceşti angajaţi nu aveau certificate medicale obligatorii.
Mihai Moldovanu, şeful Direcţiei municipale a sănătăţii, consideră că directorul localului a avut o înţelegere verbală cu angajaţii Ministerului Sănătăţii care i-au permis să organizeze nunta chiar dacă existau câteva decizii de sistare a activităţii.
O sută de persoane s-au intoxicat la cele trei nunţi de la restaurantul "Golden Nica", iar o persoană a decedat. A