Pe pereţii bisericii de lemn a satului sătmărean Corund, imaginile dracilor care se ocupă de schingiuri stau laolaltă cu cele ale icoanelor sfinţilor. Ba mai mult, în unele scene apar femei dezbrăcate, pe spinarea unu măgar. Scenele, menite să bage spaima în cei care au de gând să păcătuiască, a transformat biserica într-un monument istoric controversat, inclus în circuitul turistic medieval al bisericilor din nord vestul ţării.
Fosta biserică a satului se zăreşte imediat ce intri în localitate. Oamenii locului povestesc că a fost construită iniţial pe un deal şi abia după zeci de ani a fost adusă în mijlocul satului, cu ajutorul boilor, fiind amplastă în aceeaşi curte cu biserica nouă. Lăcaşul are pereţii înnegriţi de vreme şi de fumul lumânărilor, pe care încă se mai văd înfricoşătoarele scenete pictate de un necunoscut. „Acolo se ţineau pe vremuri în fiecare duminică slujbele religioase. Sătenilor le era frică de Dumnezeu. Vă daţi seama să mergi în fiecare zi de slujbă la biserică şi să vezi acele picturi pe pereţi. Nu mai îţi vine să păcătuieşti. Oricum, cu timpul, oamenii s-au obişnuit şi nici măcar nu au mai băgat de seamă“, spune o bătrânică din localitate.
Preotul: scenele sunt menite să aducă oamenii pe drumul cel drept
Cele mai înfricoşătoare scene de pe pereţii bisericuţei din lemn sugerează personificarea ciumei şi o femeie dezbrăcată pe spinarea unui măgar care se îndreptată spre Moarte. Deasupra acestor figuri apare un grup de demoni care cântăresc crucea cu trei traverse, aparent foarte grea. Unul dintre ei aduce un buzdugan uriaş, în timp ce altul este preocupat să pedepsească un hoţ. Şi lenea, lăcomia, avortul, beţia, desfrâul, furtul, toate se regăsesc pe pereţii pronaosului. O altă scenă, la fel de înfricoşătoare ca şi prima redă scena Judecăţii de Apoi în care sunt reprezentaţi oameni şi diavoli. Preotul din sat spune că scena n