Comisia Europeana a finalizat miercuri propunerea legislativa care reglementeaza stabilirea indicilor de referinta, in special dobanzile interbancare precum Libor, utilizati in numeroase contracte si aflati in centrul unui vast scandal de manipulari, scrie AFP.
Propunerea stabileste un cadrul pentru supervizarea indicilor iar Comisia spera ca va fi adoptata de statele membre si de Parlamentul European pana la alegerile europene din mai 2014.
Sunt avute in vedere, in primul rand, Euribor, dobanda de referinta pentru imprumuturile dintre banci in zona euro, si echivalentul sau londonez, Libor, determinati in fiecare zi pe baza dobanzilor transmise de catre bancile participante.
Dar propunerea acopera toti indicii de referinta, inclusiv cei folositi pentru materiile prime.
Textu prevede ca acesti indici sa fie supusi autorizarii si sa fie elaborati de o maniera transparenta, bazandu-se cat mai mult posibil pe datele care rezulta din tranzactii si nu pe estimari.
Indicii cei mai folositi, precum Euribor si Libor, vor fi supravegheati de colegii de supervizare, din care va face parte si Autoritatea Europeana pentru Pietele Financiare (Esma). Comisia a renuntat la intentia sa initiala de a incredinta direct supervizarea indicilor catre Esma, care are sediul la Paris.
Se prevad sanctiuni administrative in cazul incalcarii noilor reguli, care merg de la 500.000 de euro pentru persoanele fizice pana la un milion de euro sau 10% din cifra de afaceri pentru societati financiare.
Libor se afla in centrul unui scandal in urma unor anchete care au aratat ca brokerii din cadrul bancilor manipulau aceasta dobanda pentru a obtine profit sau pentru ca bancile la care erau angajati sa para mai solide.
Bancile britanice Barclays si Royal Bank of Scotland alaturi de banca elvetiana UBS au fost condamn