La Bistriţa Năsăud, o echipă de oameni de ştiinţă testează prunul-minune, denumit Honey Sweet, care ar putea ajunge în livezile noastre în 4-5 ani. Honey Sweet
Cercetătorii de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa testează prunul transgenic
Honey Sweet
Prunele Honey Sweet nu sunt diferite de cele nemodificate genetic
De câţiva ani buni, la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa se întâmplă un lucru "ciudat": oamenii de ştiinţă "au mutat" viruşii din laborator în livadă pentru a proteja cultura prunului. Mai precis, au devenit parte într-un proiect de cercetare în cadrul căruia colaborează certetători ai INRA Bordeaux, Franţa, şi USDA-AFRS Kearneysville, SUA, care au obţinut prunul transgenic.
Dacă vă întrebaţi cu ce e deosebit acest prun faţă de alţii, trebuie să ştiţi că este rezultatul unei inginerii genetice. Oamenii de ştiinţă îi spun biotehnologie sau organism modificat genetic (OMG). O mică parte dintr-un virus numit ştiinţific Plum Pox Virus (PPV) a fost inserată în structura genetică a prunului şi funcţionează similar unui vaccin pe care bebeluşii îl fac înainte de a fi externaţi din maternitate. Mai precis, acest fragment viral devenit parte constitutivă a prunului, acţionează ca un veritabil mecanism de aparare care distruge virusul.
Dulce ca mierea
Ca urmare a inserării fragmentului din virusul PPV, care cauzează boala denumită popular "vărsatul prunului", pomul devine rezistent pe viitor la acţiunea distrugătoare a acestui virus, după cum ne-a explicat cercetătorul bistriţean dr. ing. Ioan Zagrai, care a fost reprezentantul României în echipa internaţională care s-a ocupat de studierea "prunului-minune", botezat Honey Sweet, nume care tradus în limba română înseamnă "dulce ca mierea".
În cei 15 ani în care noul tip de pr