Analizele de laborator, efectuate de specialiştii Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară şi Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi, au relevat faptul că cele 40 de persoane, care au ajuns la spital cu toxiinfecţii alimentare, după ce au consumat preparate la o nuntă din localitatea bistriţeană Cireşoaia, au fost infectaţi cu stafilococ auriu şi enterotoxină.
Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bistriţa-Năsăud, dr. Ioan Bogolin, spune că în urma toxiinfecţiei "în masă" produsă în luna iulie, la o nuntă în Cireşoaia, au fost trimise probe la un laborator din Iaşi.
Bogolin mai spune că în urma analizelor de laborator a fost detectată prezenţa stafilococului coagulazo pozitiv, cunoscut în popor sub denumirea de stafilococ auriu. "Eu suspicionam la acea dată şi prezenţa toxinei în alimente, enterotoxine, pentru că îmbolnăvirile au apărut mult prea repede după consum şi bănuiam, am discutat cu mai mulţi specialişti, că ar exista enterotoxina în probele respective. Citeşte şi
De la nuntă, direct la spital - 40 de nuntaşi, inclusiv mirele, au făcut toxiinfecţii alimentare
Probele au fost trimise la laborator specializat şi au fost confirmate la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară vizavi de prezenţa stafilococului coagulazo pozitiv în alimentele respective.
Am continuat expertizarea şi pentru enterotoxine. S-a evidenţiat la LSVSA Iaşi, pentru că sunt metode acreditate şi cum spuneam nu ne-am permis să lucrăm cu o metodă neacreditată la nivelul reţelei Bistriţa. S-a confirmat şi prezenţa toxinei stafilococice în unele alimente care au fost consumate la masa respectivă", spune Ioan Bogolin.
Stafilococul auriu este o bacterie coagulazo-pozitiva (prezinta o enzima care determina coagularea plasmei), iar denumirea sa este data de culoarea galben-aurie a co