Android şi iOS conduc piaţa sistemelor de operare mobile, dar din acest an vor avea mai mulţi rivali ca niciodată. Cel mai însemnat este „copt“ în Anglia şi vrea să ai în smartphone sau tabletă tot PC-ul de care ai nevoie vreodată. Producătorul l-a anunţat pentru jumătatea lunii octombrie.
Mersul actual al producătorilor este spre platforme complete, care rulează atât pe telefoane mobile şi tablete, cât şi pe PC-urile clasice (desktop-uri, laptopuri). Totuşi, un prim pas spre această lume îl face Canonical, companie mai bine cunoscută după produsul său principal: Ubuntu, una dintre multiplele versiuni de Linux. Recent, compania a anunţat pe blogul personal că pe 17 octombrie lansează Ubuntu Touch, sistemul de operare care rulează pe hardware de Android, dar conectat la un monitor devine sistem desktop.
Ideea din spatele Ubuntu Touch, aşa cum a fost schiţată cu multe luni în urmă, este „un dispozitiv pentru tot ce ai nevoie“. Astfel, telefoanele actuale au un hardware destul de puternic, primele test ale Canonical au fost pe Galaxy Nexus, iar înapoi nu vor da. Compania a decis, deci, să reducă nevoia de performanţe a distribuţiei şi s-o „înveţe“ să fie compatibilă cu hardware-ul din smartphone-uri şi tablete.
Versiunea 1.0 a Ubuntu Touch va fi lansată în aceeaşi perioadă cu Ubuntu 13.10, versiune denumită „Saucy Salamander“. Numele va fi preluat şi de Ubuntu Touch, iar cei interesaţi îl pot testa cel mai bine pe tabletele şi telefoanele Nexus de la Google, mai noi de Galaxy Nexus. Primele dispozitive pe care Canonical să le livreze cu Ubuntu Touch vor mai întârzia însă, fiind aşteptate spre finalul acestui an sau cel mai probabil în 2014, în prima jumătate a anului.
Ubuntu Touch are o interfaţă bazată în mare parte pe gesturi şi va veni dotat cu câteva aplicaţii de bază, cum ar fi YouTube, Gmail sau Spotify. Şi fiind vorba de o platformă open s