Crescătorii care au două-trei vaci de lapte au două variante: fie se asociază, fie se pregătesc să fie eliminaţi de pe piaţa europeană. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
De la 1 ianuarie 2014, fermierii români nu vor mai putea comercializa lapte care nu se ridică la standardele europene de calitate. Nu pentru că laptele nu e bun de băut, ci din cauză că vor trebui să demonstreze că respectă standarde europene, ceea ce presupune investiţii mari.
După aderarea României la Uniunea Europeană, s-au obţinut derogări privind vânzarea laptelui neconform, pe baza promisiunilor făcute de guvernanţii care s-au succedat la putere că vor finanţa programe menite să salveze micii fermieri. Mai-marii de la Bruxelles au acordat derogările, guvernele s-au lăudat că au scăpat de un steguleţ roşu şi au uitat promisiunile în sertar. Astăzi, 800.000 de mici fermieri, care au două-trei vaci, riscă să dispară de pe piaţă.
Soluţii întârziate
În ceasul al doisprezecelea, asociaţiile crescătorilor de bovine au propus Ministerului Agriculturii (MADR) să ia măsuri ca fondurile UE să poată fi accesate mai rapid de cei care vor să cumpere tancuri de răcire şi mulgătoare electrice. S-a propus şi ca Autoritatea Naţională Sanitar- Veterinară să suporte o parte din costurile pentru efectuarea analizelor. Rămâne de văzut cât de mult se va implica MADR de data aceasta, pentru că la negocierea subvenţiilor pentru bovine cu cei de la Bruxelles a înregistrat "performanţa" de a obţine sume de trei ori mai mici ca Germania sau Franţa.
Igiena e sfântă
Ca rezultatele de la analizele pentru lapte să fie bune, trebuie urmate câteva reguli de aur, cum sunt păstrarea curăţeniei în grajduri, spălarea mâinilor înainte de mulsul fiecărei vaci şi ştergerea lor cu prosop curat sau spălarea ugerului şi uscarea cu grijă a acestuia, schimbarea apei şi a şervetelor la fiecare animal, spune Claudi