La 31 de ani, Ligia Pop a reusit sa faca ceea ce nimeni nu a facut in Romania - sa-i faca pe oameni sa renunte macar partial la mancarurile grase si nasanatoase, la prajeli si la combinatiile calorice atat de iubite de romani. Ligia promoveaza un alt stil de mancare – raw food sau alimentatia vegana fara foc.
aca n-ai auzit inca de ea, Ligia Pop este autoarea cartilor de bucate “Retete Vegane Fara Foc” si “Germeni si Vlastari - Surse de Sanatate si Energie”, este raw vegan chef (bucatar specializat in bucataria vegana fara foc), sustine demonstratii culinare si organizeaza anual targuri raw vegane. Are chiar si un show online, "Ligia's Kitchen”, unde te invata retete vegane fara foc, facute intr-un timp record de 3-10 minute.
Ce este raw vegan food?
Denumirea “raw vegan” inseamna alimentatia vegana fara foc (fara ingrediente de origine animala, ci doar vegetala), in care alimentele de baza sunt legumele, intr-o varietate cat mai larga, germenii si vlastarii, semintele si nucile, fructele si super alimentele - gen algele marine, care reprezinta sursa cea mai complexa de minerale din lume.
Beneficiile mancarii raw vegane constau in superioritatea ei nutritionala fata de mancarea gatita, datorata continutului ridicat de nutrienti regasit in cruditati, ca si vitamine, minerale, proteine si enzime (sunt tot proteine, dar au roluri specifice in corp si se distrug prin gatire). In bucataria raw vegana, alimentele nu sunt pregatite peste 40 de grade Celsius. Asta inseamna ca enzimele din ele sunt intacte si gata sa ne ajute in orice reactie chimica din corp, in scopul protejarii acestuia si in lupta impotriva bolilor, asa cum le este menirea. Si fiindca restul moleculelor din mancarea vegetala sunt intacte, sunt de o suta de ori mai usor de asimilat, si nu suprasolicita ficatul, fierea si pancreasul, asa cum se intampla cu cele anim