Capul Bisericii Romano-Catolice surprinde aproape săptămânal, prin declaraţii. Într-un amplu interviu acordat celei mai vechi reviste iezuite din Italia, Papa Francisc reafirmă direcţia de apropiere dintre Bisericile separate de Marea Schismă, la 1054. Printre multe alte probleme abordate, Papa s-a referit la necesitatea schimbării „metodologiei Sinodului”, adică a felului în care este construită sinodalitatea în Catolicism.
Unul din capitolele abordate în amplul interviu, publicat în revista La Civiltà Cattolica face referire la ierarhia Bisericii, la modul de organizare al acesteia şi la ecumenicitate. Papa nu doreşte desfiinţarea primatului papal, făcând în continuare o distincţie netă între episcopat şi Papa. Însă episcopul Romei crede că Biserica Catolică trebuie să îşi reformeze viziunea asupra sinodalităţii şi a aplicării acesteia.
Trebuie să mergem împreună: poporul, episcopii şi Papa. Sinodalitatea trebuie trăită la nivele diferite. Poate că este timpul schimbarii metodologiei sinodului, pentru ca cea actuala imi pare statica. Aceasta ar putea avea şi valoare ecumenică, în mod special cu fraţii noştri ortodocşi. de la ei se poate învăţa mai ales colegialitatea episcopală şi tradiţia sinodalităţii. Efortul de reflecţie comun, privind la cum se guverna Biserica în primele secole, înainte de ruptura dintre Orient şi Occident, va rodi la timpul său. În relaţiile ecumenice aceasta e important: nu doar a se cunoaşte mai bine, ci şi recunoaşterea a ceea ce Sfântul Duh a semănat în alţii ca dar pentru noi. Vreau să urmez reflecţia asupra modului cum se exercită primatul petrin, deja iniţiată în 2007 de Comisia Mixtă, care a dus la semnarea Documentului de la Ravenna. Trebuie continuat pe acest drum.
Pentru cei neavizaţi, Documentul de la Ravenna este un document semnat de reprezentanţi ai Bisericilor (Catolică şi Ortodoxă), în 13 octombrie 2007, în