Formaţia timişoreană şi cea clujeană reeditează azi, în 16-imile Cupei, prima fi nală a competiţiei, disputată în 1934.
Hazardul a făcut ca diseară, în 16-imile Cupei României, să se reediteze prima finală din istoria competiţiei. Dansul bilelor de la tragerea la sorţi a adus faţă în faţă Ripensia Timişoara şi "U" Cluj, exact formaţiile care au disputat în 1934 cea dintâi finală a Cupei. Ripensia, o mare echipă a fotbalului interbelic, a fost reînfiinţată anul trecut după o iniţiativă a unui tânăr om de afaceri timişorean, Radu Ienovan.
Meciul de azi se va disputa pe stadionul "Dan Păltinişanu" din Timişoara, va începe la ora 18.30 şi va fi transmis în direct de Digi Sport 1. Clubul Ripensia a anunţat că a pus la vânzare un număr de 8.700 de bilete, cu preţuri cuprinse între 10 şi 25 de lei. Tinerii până la 18 ani şi persoanele de peste 60 de ani beneficiază de intrare gratuită. Acesta ar fi prezentul. Cum a fost atunci, în 1934?
Trofeu de la Alexandru Vaida Voievod
Finala s-a disputat la Bucureşti pe stadionul ONEF, viitor ANEF, viitor "Republicii". E arena pe care Ceauşescu a "ras-o", intenţionând să facă pe acel teren un heliport în apropierea Casei Poporului. Finala s-a disputat pe 1 octombrie 1934. De fapt, a fost o rejucare a partidei disputată în iulie 1934 la Timişoara şi în care Ripensia câştigase cu 3-2, dar "U" Cluj folosise doi jucători amatori, aşa că a cerut rejucarea. "Ripensia s-a plimbat, câştigând clar, dar presa vremii a văzut «un meci minunat, care merita să aibă prelungiri».
Trofeul a fost realizat şi oferit de patronul primei Cupe a României, Alexandru Vaida Voievod, iar căpitanul timişorenilor, Silviu Bindea, care făcuse un meci uluitor, i-a înfipt în replică insigna Ripensiei în piept". Fragmentul e preluat din volumul "Cupa României – o colecţie de inedit", scris de Răzvan Toma, statistician recunoscut în presa noa