Risipa banului public şi comunitar în cel mai pur stil românesc la Sighişoara. Contribuabilii din Uniunea Europeană au plătit aproape 1 milion de euro pentru ca oraşul aflat în patrimoniul UNESCO să-şi modernizeze sistemul de managmant al gunoiului. Ei nu aveau de unde să ştie că de banii lor va profita o reţea bine organizată de romi, cu concursul Primăriei.
Între zidurile bâtrânei Cetăţi a Sighişoarei a înflorit o prosperă "afacere" cu bani europeni şi bani publici. Actorii principali ai acestei dubioase asocieri sunt: Primăria Sighişoara, SC Ecoserv Sig SRL - societate comercială al cărei acţionar unic este Consiliul Local şi operatorul de deşeuri privat Schuster Ecosal. Primăria, proprietar de drept al Depozitului de Deşeuri, singurul conform din judeţ, l-a dat în exploatare şi administrare firmei Schuster, cu o serie de obligaţii contractuale. Printre care amintim: angajamentul operatorului de a investi în două celule ale Depozitului şi obligaţia ca fiecare maşină de gunoi să treacă mai întâi prin Staţia de Sortare pentru ca o parte din deşeuri să poată fi valorificate şi reciclate.
"Act adiţional nr. 3/01.10.2012 la Contractul de administrare pentru Depozitul de deşeuri menajere nr.4476/02.06.2000:
Art.3.4. SC Schuster Ecosal SRL se obligă ca întreaga cantitate de deşeuri colectate să fie trecută prin Staţia de Sortare, cu următoarele excepţii: deşeurile de origine vegetală, fracţia umdeă colectată de la punctele de colectare şi populaţie."
Cine se ocupă de Staţia de Sortare?
Staţia de Sortare a fost construită din bani europeni prin Programul PHARE 2006. UE a contribuit cu 935,380,37 Euro, bani nermbursabili, iar Primăria Sighişoara a suportat cofinanţarea de 352.449.94 Euro + TVA-ul aferent. Prin contractul de finanţare, Primăria a fost obligată de Uniunea Europeană să reducă anual cu un procent de 15% cantitatea de deşeuri depu