Vezi
Odata cu intoarcerea elevilor in banci, medicii din cabinetele scolare au inceput sa efectueze triajul epidemiologic al acestora. Examenul medical urmareste depistarea unor boli precum pediculoza, hepatita sau scabia, dar si infectiile respiratorii. La primele semne de boala, scolarii sunt indrumati catre medicii de familie, iar daca sunt descoperite boli parazitare sau contagioase tinerii raman la domiciliu pentru a nu transmite infectia celorlalti copii, dar si pentru a urma tratamentul adecvat.
Peste 71.000 de elevi si prescolari din Maramures trec, in aceasta perioada, prin campania de evaluare a sanatatii initiata la inceputul fiecarui an scolar. Aceasta se desfasoara prin intermediul cabinetelor de medicina scolara, in primele zile de la intrarea in colectivitate a copiilor.
„Este obligatorie efectuarea unui control al starii de sanatate, practic un screening al starii de sanatate, in primul rand pentru patologia contagioasa a copiilor care incep anul scolar. De regula, este vorba despre afectiuni acute, angine, raie, scabie, pediculoza – paduchi, cateodata, foarte rar, se intampla sa fie un sindrom icteric, deci un debut de hepatita acuta virala de tip A”, a precizat directorul adjunct al DSP Maramures, dr. Carmen Sima.
In ultimii ani, conform datelor prezentate de catre Directia de Sanatate Publica (DSP) Maramures, nu au fost descoperite cazuri grave de imbolnaviri in randul elevilor. In cazul tinerilor care au probleme de sanatate ce pot fi transmise si celorlalti elevi, acestia sunt trimisi la medicul de familie si raman la domiciliu pana cand se insanatosesc.
„In cazul in care sunt depistati copii cu afectiuni contagioase, de exemplu suspiciuni de angina, scabie, pediculoza sau suspecti de tuberculoza, sa zicem, acestia sunt trimisi la medicul de familie pentru tratament, iar revenirea copiilor