Două din zece victime ale violenţei în familie sunt bărbaţi. Aceste cazuri nu sunt însă luate în serios de poliţişti când sunt reclamate, dar şi celor maltrataţi le este ruşine să se plângă.
Dacă fenomenul violenţei în familie, cauzat de pornirile soţilor nu este o noutate pentru societatea în care trăim, reversul acestor situaţii, când bărbaţii ajung să fie bătuţi de consoartele lor este mai puţin cunoscut. Asta însă nu presupune absenţa acestor cazuri, ci mai degrabă este vorba de ruşinea soţilor de a recunoaşte că au fost agresaţi de nevestele violente.
Anatol B., dintr-o localitate din sudul Moldovei, uneori venea acasă beat. Dar pentru că soţia nu suporta să-l vadă în stare de ebrietate, îl lua la bătut, împreună cu fiica. "La început nu înţelegeam de ce mă trezeam dimineaţa cu dureri în coaste. Nu-mi aminteam nimic. Parcă mi se luau minţile", s-a plâns bărbatul unui prieten. Acesta l-a sfătuit ca într-o seară să se prefacă beat. Lucrurile s-au şi limpezit din acea zi. "Numai am păşit pragul casei, femeia împreună cu fiica au tăbărât asupra mea cu pumnii. Am înţeles imediat de ce uneori mă dureau coastele", spune Anatol. Omul le-a chelfănit pe amândouă. De atunci, nu mai îndrăznesc să ridice mâna la capul familiei.
Şi Ion D. din Orhei este bătut de femeie. Nu a recunoscut niciodată, dar vecinii, care ne-au povestit cazul dat, susţin că nevastă-sa este de două ori mai zdravănă ca el şi, când nu-i convine ceva, îi dă în cap cu ce îi cade sub mână. A ajuns o dată cu capul spart la ambulanţă, dar a spus că s-a lovit singur de un par.
Drame familiale
Specialiştii susţin că asemenea cazuri, deşi sunt puţine, totuşi au loc. "Puţini bărbaţi au curajul să spună că sunt bătuţi de soţii, dar asta nu înseamnă că nu există acest fenomen", susţine Lilia Potâng, jurist la Asociaţia Promo-Lex. Aceasta mai spune că actele de violenţă asupra bărbaţilor ră