Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din Romania (CNIPMMR) va prezenta azi rezultatele unui sondaj cu privire la efectele reducerii TVA de la 24 la 9% pe întreg lanțul de producție la pâine, potrivit unui comunicat. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
De la 1 septembrie, se aplică o cotă de TVA de 9% pentru pâine şi specialităţile din panificaţie fără umplutură. Măsura decisă de Guvern, cu acordul FMI, a avut ca rezultat diminuarea cu circa 6% a preţului de vânzare a pâinii la raft, principalii câștigători fiind producătorii și comercianții, potrivit datelor Consiliului Concurenţei, citate de Mediafax.
Guvernul va evalua efectele reducerii TVA la pâine la începutul anului viitor. Dacă măsura va avea efectele scontate, adică va contribui la diminuarea evaziunii în sectorul morărit și panificație și la scăderea prețului la raft pentru pâine și specialităţile din panificaţie fără umplutură, atunci ea ar putea fi extinsă și pentru alte alimente, cum ar fi carnea. Numai că producătorii de carne se tem că măsura nu ar fi benefică, dacă nu se aplică pe întreg lanțul de producție.
"Reducerea TVA la carne și lapte trebuie aplicată pe întreg lanțul, de la furaje la produsul care ajunge la consumatorul final. Altfel, ajungem la sapă de lemn. Nu putem să cumpărăm furaje cu TVA de 24% ca să hrănim animalele și apoi să livrăm carne și lapte cu TVA de 9%", ne-a explicat președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), Claudiu Frânc.
Poziția FCBR este susșinută și de patronatul din avicultură.
"Nu mai putem suporta TVA de 24%. Trebuie aplicată rapid reducerea taxei pe valoarea adăugată, dar pe întreg lanțul de producție, așa cum este și normal, de altfel", este de părere Ilie Van, președintele Asociației Crescătorilor de Păsări din România.
Rămâne de văzut dacă efectele reducerii TV