Sistemul de operare Android a împlinit cinci ani în această dimineaţă, iar lumea pare că este la picioarele acestui soft construit de Google. Aproape 60% din telefoanele mobile inteligente rulează Android, dar fragmentarea rămâne o problemă.
Des Smith de la operatorul T-Mobile şi-a amintit acel moment într-o postare de pe Google+. Acum cinci ani, în SUA, a fost lansat T Mobile G1, primul telefon mobil cu Android, care avea şi ecran tactil, dar şi tastatură fizică. De altfel, primele generaţii de Android nu aveau tastatură pe ecran.
"Am lucrat multe luni cu o echipă din clădirea 44 din Mountain View, California. Am avut vreo nouă versiuni diferite ale ecranului de start şi nu eram sigur nici la ultimul. Ţin minte vinerile noastre când stăteam că programatorii şi mâncam sau ne jucam pe jocuri Arcade", îşi aminteşte Smith.
Aşa a fost atunci, când lumea Android a pornit cu acel telefon care nu a făcut foarte multă carieră. Versiunea iniţială avea bara de notificări care putea fi trasă în jos pentru a vedea ultimele mesaje, widget-uri pe ecranul de start, integrare cu Gmail şi Android Market.
Au trecut anii şi telefoanele s-au schimbat, iar Android a trecut peste multe generaţii.
Android 1.1. a adus update-uri care nu necesitau intervenţia utilizatorului, dar nu a schimbat mare lucru.
Android 1.5 Cupcake a pornit seria deserturilor Google. Toate sistemele de operare au fost numite de atunci după un desert. Cupcake a venit cu o tastatură pe ecran şi aşa a apărut primul telefon integral touchscreen de pe piaţă, care rula Android: HTC Magic.
Android 1.6 Donut a marcat extinderea pe mai multe dimensiuni de ecran. Sistemul de operare era compatibil cu diverse rezoluţii, ceea ce a putut marca extinderea disponibilităţii gadgeturilor.
Android 2 Eclair a fost prezentat în noiembrie 2009. A fost oferit iniţial exclusiv pentru Mo