Cel puțin 15 țări continuă să le interzică femeilor să muncească fără acordul soțului, deşi au fost realizate anumitor progrese în sporirea egalității între sexe, indică un raport al Băncii Mondiale, publicat marți, scrie Agerpres, citând AFP.
"Numeroase societăți au realizat progrese, angajându-se, încetul cu încetul, să suprime formele persistente de discriminare împotriva femeilor, însă mai sunt multe de făcut", subliniază președintele BM, Jim Yong Kim, în preambulul raportului, intitulat "Femeile, afacerile și dreptul".
Dintre cele 143 de țări analizate în acest raport (din 193 de țări membre ONU), 15, între care Iran, Siria, Bolivia și Gabon, dau bărbaților dreptul de a se "opune" ca soțiile lor să lucreze și de a le "împiedica să accepte un loc de muncă".
În Guineea, femeile trebuie să sesizeze tribunalele pentru a anula decizia soțului de a se opune, "în numele intereselor familiei", ca acestea să intre în viața activă.
În Rusia, 456 de profesii (șofer de camioane agricole, instalator etc.) sunt interzise femeilor, indică Banca Mondială.
În cel puțin 29 de țări (între care Arabia Saudită, Honduras, Senegal), legea prevede că bărbatul este "capul familiei" și, așadar, îi este încredințat controlul asupra "deciziilor cruciale" privind alegerea domiciliului, obținerea documentelor oficiale (pașaport, carte de identitate) sau deschiderea unui cont bancar.
Raportul identifică, de asemenea, anumite progrese realizate pe plan mondial. În doi ani, 48 de schimbări de legislație în 44 de țări au sporit egalitatea între sexe, în special în Cote D'Ivoire, unde femeile sunt libere, din 2013, să lucreze fără acordul soțului.
TOP 3 RECOMANDĂRI EVZ.RO: EXCLUSIV. STENOGRAME. Mituitorii se plângeau că directorii RATB preferau șpăgarii USLMartorul cheie în cazul morții lui Ionuț Anghel este om de afaceri: ”L-