O dată ajunsă peste hotare, mai fiecare moldoveancă vrea să nască un cetăţean al UE
Republica Moldova se confruntă cu o criză demografică fără precedent. Chiar şi în timpul celui de-al doilea Război Mondial se năşteau mai mulţi copii. După gradul de îmbătrânire a populaţiei, ocupăm locul 14 în lume. Potrivit prognozelor, către anul 2050, fiecare al treilea cetăţean al Moldovei va avea peste 60 de ani.
În anul 2012, în Moldova s-au născut aproape 40.000 de copii, cu 200 mai mulţi decât în 2011. Totuşi, specialiştii spun că acest număr se poate micşora treptat din cauza migraţiei, a avorturilor, dar şi a indemnizaţiei prea mici la naşterea copilului. Deşi mulţi adulţi dau vina pe sărăcie când sunt întrebaţi de ce au doar un singur copil, statisticile arată că în mediul rural se nasc aproape de două ori mai mulţi copii decât la oraş.
Natalitatea va continua să scadă
Migraţia persoanelor adulte influenţează cel mai mult natalitatea. Moldovencele care muncesc peste hotare nu mai revin acasă. Ba mai mult, nu numai că îşi iau cu ele copiii pe care i-au lăsat în grija bunicilor acum câţiva ani, ci preferă să nască în străinătate, pentru ca odraslele lor să dobândească imediat cetăţenia ţării care-i găzduieşte pe ei. "Lipsa locurilor de muncă în ţară le face pe multe moldovence însărcinate să emigreze. Dacă acum copiii de 10-15 ani emigrează împreună cu părinţii, riscăm ca peste zece să pierdem un număr prea mare de femei apte de naştere", a declarat demograful Valeriu Sainsus.
Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, vârsta medie a mamelor la prima naştere este de 23 de ani. De asemenea, în oraşe se mai păstrează tendinţa naşterilor mai târzii, după 25 de ani. Nivelul natalităţii extraconjugale rămâne a fi înalt, ponderea copiilor născuţi în afara căsătoriei fiind de 22,4%. Aproape 17% din totalul femeilor care nasc în Republica Moldova au v