Într-o dimineață frumoasă din Singapore, Saad, fiul gazdei nostre, îmi zice: Alex, I’ll give you your best day yet. Let me make a phone call.
After un sfert de oră, apare din nou în ușa: mâine la prânz să fiți amândoi gata, vin să vă iau. O să dureze cam două trei ore toată distracția. Deal? Deal!
A doua zi la prânz apare Saad, ne urcă într-un taxi și ne duce într-o zonă industrială, la marginea țării, aproape de granița cu Malaezia. La un ghișeu de bilete: The journey begins here.
Fabrica de bere Tiger din Singapore. Exportată în toată Asia, plus, de la mine părere, cea mai bună bere asiatică pe care am băut-o. Singha e și singura concurentă reală. Ca să facem o comparație în termeni cunoscuți: Tiger ~ Ciuc, Singha~ Ursus, Leo ~ Bergenbier, Chang~ Golden Brau.
Cea mai bună bere asiatică nu înseamnă că se apropie de Stela sau ceva. E doar… bună.
Dar să povestim puțin despre fabrică. Ei bine, după bunul obicei singaporez, cei de la Tiger nu s-au mulțumit să construiască aici o fabrică de bere. Au făcut frumos un circuit cu gărduleț prin fabrică, au amenajat câteva camere, au tipărit bilete de intrare, au angajat ghizi și au pornit propriul muzeu, arătând tuturor cum se fabrică berea lor.
Singura fabrică de bere de care am fost aproape a fost cea de la Iași când eram tânăr. Acolo se făcea berea Zimbru. Clădirea era o cazemată cu o ferestruică. Ei bine, la ferestruica aia mergeam cu tata în fiecare duminică. Acolo era o doamnă cu un dozator. Punea berea în pet-ul de plastic direct din conducta care ieșea din fabrică. Cea mai bună bere pe care am băut-o vreodată aia era. Cu singura mențiune că se putea bea doar în prima jumătate de oră. După asta era apă chioară. Țin și acum minte cum aluneca primul pahar turnat direct din sticla umplută la fabrică, la 10 minute distanță, acasă. Ai putea face o reclamă TV cu satisfacția care