Economia Marii Britanii a înregistrat, în trimestrul al doilea, cel mai rapid ritm de creştere din ultimii trei ani, probabil în baza modificărilor din sectorul fiscal, însă perspectivele de redresare sunt incerte din cauza declinului investiţiilor.
Biroul Naţional de Statistică de la Londra a informat, ieri, că economia britanică a crescut cu 0,7% în perioada aprilie-iunie 2013, comparativ cu primele trei luni din anul curent. Evoluţia este conformă estimărilor oficiale.
Ritmul expansiunii economiei britanice este cel mai rapid consemnat după cel de-al doilea trimestru din 2010.
Datele oficiale mai arată că, în ritm anual, economia britanică a crescut cu 1,3% în intervalul aprilie-iunie, faţă de 1,5%, cât era previziunea oficialilor.
Investiţiile întrepinzătorilor au scăzut cu 2,7% în trimestrul al doilea, în timp ce remuneraţiile angajaţilor - care includ bonusuri - au crescut cu 2,9% faţă de perioada ianuarie-martie, acesta fiind cel mai important avans din 1989 până în prezent.
Amintim că, în luna iunie, guvernul britanic anunţat că va vinde active de stat de 15 miliarde lire sterline (23 miliarde dolari) până în 2020, ca să-şi reducă datoriile. Secretarul şef al Trezoreriei de la Londra, Danny Alexander, a declarat că 10 miliarde de lire sterline vor rezulta din vânzarea de active corporative şi financiare, iar 5 miliarde de lire sterline vor proveni din înstrăinarea de terenuri şi proprietăţi.
Pe de altă parte, Danny Alexander a promis 300 de miliarde de lire sterline - cheltuieli de capital până la sfârşitul acestui deceniu.
ALINA VASIESCU Economia Marii Britanii a înregistrat, în trimestrul al doilea, cel mai rapid ritm de creştere din ultimii trei ani, probabil în baza modificărilor din sectorul fiscal, însă perspectivele de redresare sunt incerte din cauza declinului investiţiilor.
Biroul Naţional de Statistic