Consorţiul financiar Fairfax din Canada a cumpărat BlackBerry săptămâna aceasta, dar producătorul de telefoane mobile are în continuare probleme, deşi patronul Fairfax apără tranzacţia.
BlackBerry îşi va anunţa rezultatele financiare în această vineri, dar nu va ţine tradiţionala conferinţă în care să discute aceste rezultate. Săptămâna trecută, chiar înainte de oferta Fairfax, BlackBerry a avertizat că se aşteaptă la pierderi de aproximativ un miliard de dolari în al doilea trimestru fiscal.
Deşi tradiţional rezultatele financiare sunt urmate de o conferinţă în care sunt explicate, BlackBerry a anulat discuţia de vinerea aceasta, deoarece tranzacţia dintre companie şi Fairfax a fost semnată pe 23 septembrie. Fairfax plănuieşte să retragă BlackBerry de la bursă, pentru a proteja compania de fluctuaţile financiare şi preferinţele investitorilor.
Ultimii doi ani au fost foarte grei pentru BlackBerry. Ascensiunea iOS şi Android, iar de curând, Windows Phone, au dus firma canadiană, cândva numită Research in Motion, într-o stare critică. Blocaţi în ecosistemul BlackBerry 7, cu dispozitive rezonabile pentru anul 2007, dar nu pentru 2012 sau 2013, BlackBerry a pierdut clienţi şi a ajuns la o cotă de piaţă infimă. Chiar dacă a lansat BlackBerry 10, un sistem de operare modern, bazat pe ecranele tactile, firma nu a reuşit să-ţi aducă fanii înapoi sau să-i convingă pe cei care trec de la feature phone-uri la smartphone-uri să le cumpere. Mare parte a pierderilor de un miliard vin din investiţiile în modelul Z10 şi în Q10. Acestea se doreau revoluţia BlackBerry, dar magazinele nu au reuşit să le vândă. De altfel, operatorul american T-Mobile a renunţat la smartphone-urile canadienilor.
Noul patron apără achiziţia
Şeful Fairfax Financial, Prem Watsa, apără tranzacţia de 4,7 miliarde de dolari. "Nu ne-am pune numele pe o asemenea tranzacţie dacă nu