Chiar dacă nutriţioniştii au declarat de ani buni război cartofilor prăjiţi şi recomandă eliminarea acestora din orice dietă, noile studii au ajus la concluzia că, în funcţie de uleiul folosit, consumul acestora nu numai că nu are efect nociv pentru sănătate, ci în unele cazuri este chiar benefic.
Potrivit Time Magazine, în timp ce unele cercetări leagă mâncărurile prăjite de obezitate, atacuri de cord şi diabet, un studiu recent efectuat pe mai mult de 40.000 de adulţi din Spania a descoperit că persoanele care au consumat cele mai multe mâncăruri prăjite nu au prezentat un risc mai mare de afecţiuni cardiace sau moarte prematură.
Pe de altă parte, un studiu realizat în rândul femeilor obeze, a a scos la iveală chiar un efect benefic al mâncărurilor prăjite asupra nivelurilor de insulină.
O posibilă explicaţie pentru rezultatele contradictorii ale studiilor pe această temă este că cercetările au variat în ceea ce priveşte tipurile de ulei şi grăsimi folosite la prăjit. Participanţii la studiul spaniol au utilizat, în principiu, uleiuri de măsline şi de floarea soarelui, iar cei care au demonstrat apariţia unui beneficiu au consumat mâncare bogată în ulei de măsline extra-virgin. Pe de altă parte, cei care au participat la alte cercetări se poate să fi folosit substanţe de prăjit cu o mai mare probabilitate de a se rupe în grăsimi dăunătoare.
Tipul de ulei sau grăsime este doar unul dintre factorii care afectează caracterul sănătos al unui fel de mâncare prăjit. Alte posibilităţi includ modalitatea de prăjire, refolosirea sau nu a uleiului şi nivelul sării adăugate.
Experţii au averitzat însă că oricât de sănătoasă ar fi modalitatea de gătire, cartofii prăjiţi nu vor face niciodată casă bună cu un regim dominat de mâncăruri procesate sau produse fast-food, caz în care efectele asupra sănătăţii nu sunt dintre cele