Vezi
Un volum-document care cuprinde texte folclorice despre viata haiducului Pintea Viteazul a fost lansat astazi, 26 septembrie, la Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” din Baia Mare. Cartea semnata de catre etnologul Pamfil Biltiu si sotia sa, Maria, reuneste poezii populare, legende si povestiri despre legendarul haiduc, cele mai multe dintre acestea fiind culese de la persoane din diferite zone ale Maramuresului.
Volumul „Pintea Viteazul in folclorul maramuresean” face parte dintr-o serie mai ampla de carti care isi propune sa pastreze in scris textele folclorice transmise pe cale orala. Demersul este unul important, in conditiile in care multe dintre legendele populare se pierd de-a lungul timpului.
„Creatia folclorica a reflectat si alti haiduci, intre care Iancu Jianu, dar Pintea Viteazul este o personalitate unica. Fiind baiat de la tara, si chiar in satul meu sunt cateva legende, nu apar aici pentru ca sunt foarte putin cunoscute. si eu am ajuns la ele prin niste oameni care s-au stins din viata cam demult, care cunosteau foarte multe lucruri. Nu au fost lasate in scris in toata zona comunei noastre”, a spus prof. dr. Valeriu Oros.
Cartea cuprinde balade, colinde, bocete, hore, legende si povestiri, dar si o sectiune de teatru popular in versuri, toate acestea avandu-l in prim-plan pe Pintea Viteazul. Totodata, autorii lucrarii ofera un glosar de termeni regionali, pentru ca cititorii sa poata intelege mai bine textele cuprinse in volum, acestea fiind redate in limbajul popular. Multitudinea de texte folclorice reflecta, in opinia autorului, faptul ca amintirea lui Pintea Viteazul a ramas vie in memoria colectiva.
„Sigur ca Pintea este un personaj viu, desi Barlea si alti savanti spuneau ca memoria colectiva nu retine mai mult de 150 de ani faptele unei personalitati istorice, lucru care nu este adevarat.