Cu 30 de ani în urmă, un ofiţer militar sovietic a evitat declanşarea unui război nuclear, prin simpla sa prezenţă de spirit şi încrederea deplină în intuiţia sa, chiar dacă asta însemna încălcarea responsabilităţii din fişa postului.
Stanislav Petrov era militar la un centru de comandă a rachetelor din jurul Moscovei, când aparatele de avertizare au început să urle, anunţând un posibil atac inamic devastator.
Conform datelor iniţiale, aparatele de monitorizare radar raportau lansarea de pe teritoriul SUA a cinci rachete nucleare americane.
Acest lucru se întâmpla în dimineaţa zilei de 26 septembrie, 1983.
Tensiunile Războiului Rece erau extrem de ridicate la acea vreme. Existau temeri ale sovieticilor faţă de programul american "Star Wars". În aceeaşi perioadă, apărarea antiaeriană sovietică doborâse, "din greşeală"(varianta oficială), un avion de pasageri sud-coreean.
Stanislav Petrov Datoria lui Petrov era să raporteze superiorilor săi prezenţa rachetelor ostile, care, în condiţiile date, ar fi ordonat probabil o măsură de contraatac. Din fericire însă, el a decis să ignore informaţiile date de aparate, fiind convins că este vorba de o eroare.
Presupunerea lui a fost corectă. O investigaţie ulterioară a demonstrat că avertismentul fusese fals, din cauza unui satelit care fusese "păcălit" de reflexiile solare asupra unor nori situaţi la mare altitudine.
După acest incident, care a rămas clasificat până în 1998, Petrov nu a fost promovat, dar nici nu a fost pedepsit în vreun fel. El şi-a continuat serviciul militar până când a ieşit la pensie, cu gradul de locotenent-colonel.
După ce întreaga poveste a fost făcută publică, acţiunile sale au fost recunoscute ca fiind acte de eroism, contribuind la menţinerea păcii. El a primit câteva premii internaţionale, inclusiv o prestigioasă distincţie ge