Azi nu avem retete lungi si complicate, ci continuam seria pusului pe iarna. Iubesc pusul pe iarna si muraturile si zacusca si dulceturile si magiunul. Dar dintre toate muraturile, preferatele sunt castravetii, gogosarii murati si conopida murata cu gogonele. Reteta de azi e destinata gospodinelor care nu au foarte mult timp pentru a pune muraturi, celor care sunt incepatoare in ale bucataritului si poate se tem de muraturi si mai ales pofticiosilor care nu reusesc sa se abtina si fac 13-14 in jurul borcanelor asteptand 2-3 saptamani sa se mureze. Castravetii astia se mureaza de pe o zi pe alta! Trebuie doar sa ii tineti in frigider si se mureaza excelent! Nu stiu daca stau foarte bine peste iarna, o sa vedem, dar cert e ca vreo 2 luni stau la frigider fara probleme, numai bine cat sa le dea timp castravetilor murati clasic, in saramura, sa isi faca mendrele in borcane!
Ingrediente pentru 6 borcane de 400g:
- 1 kg castraveti cornichon taiati felii
- 2 cepe rosii, mari, taiate pestisori (eu am folosi ceapa de apa, preferata mea)
- 1 litru otet de mere
- 400g zahar
- 2 linguri boabe de mustar
- 2 linguri sare grunjoasa
- ½ lingurita turmeric, pentru culoare
Asezam castravetii si ceapa in borcane, ii indesam bine de tot. Punem la fiert otetul, zaharul, sarea, mustarul si turmericul. Nu trebuie sa fiarba mult, ajunge sad ea un clocot, cat sa fie topit zaharul.
Turnam otetul peste castraveti, cu grija sa nu fie bule de aer. Otetul trebuie sa acopere foarte bine castravetii. Sigilam borcanele, le lasam sa se raceasca la temperature camerei si le punem la frigider 1-2 zile.
Dupa o zi la frigider, am deschis un borcan si nu doar ca sunt murati, dar sunt deliciosi! Eu i-am pus ieri (sambata) si azi nu m-am putut abtine sa nu ii incerc, si de curiozitate, sa vad daca s-au mur