Până de curând ştiam că un măr pe zi ţine doctorul la distanţă, însă ultimele studii demonstrează faptul că beneficiile pe care acest fruct le are pentru sănătate merg până la a ne proteja împotriva a cinci tipuri de cancer: de prostată, de sân, hepatic, pulmonar, de colon. Pe lângă asta, o dietă bogată în mere ajută la pierderea în greutate, ne păstrează dinţii albi şi sănătoşi, previne maladia Alzheimer, reduce colesterolul şi riscul de diabet.
Denumirea ştiinţifică a mărului este „Malus communis”, acesta fiind cultivat încă de pe vremea romanilor, avându-şi probabil originea undeva în Munţii Caucazieni. În lumea antică, merele coapte erau deseori folosite ca laxative, merele crude erau folosite pentru a contracara diareea şi dereglările digestive înrudite, iar sucurile bazate pe mere şi infuziile de fructe erau deseori prescrise pentru tratamentul febrei şi infecţiilor oculare. Remediile preparate din mere erau folosite cu mulţi ani în urmă pentru a uşura dereglările metabolice cum ar fi guta, bolile bilei, erupţiile pielii şi pentru a ajuta insuficienţa nervoasă. Cantitatea de vitamina A conţinută de mere este cu 50% mai mare decât cea întâlnită la portocale şi alte citrice, aceasta fiind folositoare în prevenirea răcelii şi altor tipuri de infecţii şi în menţinerea sănătăţii ochilor, prevenind orbirea nocturnă. Vitamina C, un alt element mineral conţinut de mere, este necesară pentru menţinerea oaselor şi a dinţilor în stare bună, iar complexul vitaminic B ajută la păstrarea sănătăţii nervilor.
Studii recente demonstrează faptul că un singur măr consumat zilnic are puterea să ţină la distanţă cinci tipuri de cancer:
1. Cancerul de prostată - cercetătorii de la clinica Mayo au constatat că quercetina, un tip de flavonoidă conţinută de mere, poate ajuta la prevenirea şi tratarea cancerului de prostată. Un studiu de laborator a constatat că quer