Peste 100 de producători autohtoni au participat la cea de-a II ediţie a festivalului-gastronomic "Bostaniada" în satul Lozova, raionul Străşeni. În cadrul evenimentului s-a putut gusta din peste 200 de porţii de bucate de bostan, dar şi achiziţiona produse de la iarmarocul agricol.
1 /.
Bostaniada- prilej de promovare a produselor agricole
Ana C. din Iurceni, Nisporeni, creşte dovleci de un an şi spune că ideea i-a venit după ce a fost la prima ediţie a festivalului şi a observat că se comercializau puţini dovleci. “Anul trecut erau puţini dovleci şi i-am propus soţului să creştem şi noi. De accea e sărbătoarea bostanului, să fie mulţi bostani! Anul acesta a fost dificil să îi creştem din cauza secetei. Îi creştem în vie. Majoritatea sunt din seminţe cumpărate din Moldova, dar avem şi seminţe din Italia, aceştia fiind mai mici şi folosiţi şi pentru ornament. Preţul dovlecilor variază în funcţie de mărime. Cu cât sunt mai mari sunt şi mai scumpi", a mai spus Ana.
Un alt fermier care vindea dovleci la festival a venit tocmai din Căuşeni cu produse agricole. În afară de dovleci, acesta mai vindea struguri, alune, nuci, migdale şi mere. Agricultorul spune că are opt hectare de pământ pe care cultivă diverse produse agricole şi din asta îşi întreţine familia. Se formase rând la cumpărarea dovlecilor, comercializaţi cu trei lei kilogramul. Silvia N. este locuitoare a satului Lozova şi se ocupă cu apicultura de 20 de ani. Are peste 50 de stupi şi vinde mierea cu 70 de lei/kg. "Am vândut un kilogram de miere şi sper că vor mai fi cumpărători. E bună ideea festivalului, ne putem promova munca", precizează Silvia.
Pe lângă varietatea de dovleci, la iarmaroc nu au lipsit brânzeturile, legumele, ouăle de prepeliţă şi păsări domestice. Meşterii populari au scos la vânzare vase de lut şi unelte din lemn. Nu au lipsit tradiţionalele ii, prosoape, catrinţe,