Două organizaţii non-guvernamentale dispun de fonduri în valoare de 300.000 de franci elveţieni, cu care va fi finanţat un recensământ al livezilor din Sibiu. Sursa: Reuters
Scopul cercetării îl reprezintă identificarea celor mai vechi şi rezistente soiuri tradiţionale româneşti, care au rezistat schimbărilor climatice şi care produc fructe sănătoase, potrivit directorului Direcţiei Agricole, Stelian Iliu, citat de Agerpres. Cele două fundaţii care beneficiază de finanţarea elveţiană sunt undaţia "Mihai Eminescu Trust", aflată sub înaltul patronaj al Prinţului Charles, şi Fundaţia Trai Verde.
Demersul este necesar, în contextul în care schimbările climatice determină şi migraţia dăunătorilor, cum sunt bolile, din zonele calde către cele mai reci. Livezile cu pomi vechi, unii chiar şi de peste o sută de ani, din judeţele Sibiu, Braşov şi Mureş, ascund poate cheia rezolvării acestei probleme, deoarece aceşti pomi sunt mai rezistenţi schimbărilor climatice.
În cadrul proiectului finanţat de elveţieni, 400 de sibieni, proprietari de pensiuni din zonă, vor fi învăţaţi cum să altoiască corect merii şi să preţuiască merele din livezi, pe care, majoritatea le pun în butoaie la macerat, pentru ţuică şi rachiu. De asemenea, Fundaţia Prinţului Charles va înfiinţa o pepinieră cu meri tradiţionali, la Mălâncrav.