Mii de refugiaţi „economici“ invadează Berlinul an de an, dintre care mulţi sunt romi. Unii ajung pe străzi, iar mulţi sunt înjuraţi şi scuipaţi, notează publicaţia germană Der Spiegel. Un nou program al autorităţilor încearcă să le facă viaţa mai uşoară, să le găsească slujbe şi apartamente, pentru a le se facilita un nou început.
Aproximativ 8.000 de români şi 14.000 de bulgari trăiesc momentan în capitala Germaniei, dintre care 1.800, respectiv 3.000, au venit numai anul trecut. Cei mai mulţi au apartamente, dar unii ajung să trăiască în maşini, în campinguri sau îşi găsesc alte locuri de dormit- la rude, prieteni sau în adăposturile de urgenţă. Se estimează că zeci de familii trăiesc în poduri sau în pivniţe.
Marietta stă în portbagajul unei maşini cu bebeluşul ei de zece zile în braţe. A locuit timp de şase luni în acea maşină parcată în faţa unei biserici din Berlin. Acum, datorită noului program iniţiat de autorităţi, s-a mutat într-un apartament. Marietta era însărcinată când a venit în Germania, în aprilie. Are 25 de ani, un nou născut de zece zile, pe care nu îl poate alăpta. Mai are doi copii, unul de patru ani şi unul de şase. Îi este teamă să ceară ajutor de la asistenţa social pentru a-şi hrăni bebeluşul deoarece crede că micuţul i-ar putea fi luat-
Familia ei este printre miile de oameni care vin anual în Germania, din Europa de Est, în speranţa unei vieţi mai bune. Oamenii ca Marietta sunt deseori numiţi lucrători imigranţi, dar termenul nu este întocmai potrivit, scrie Der Spiegel. Ei au venit în Germania ca refugiaţi economici, pentru a rămâne acolo. Ei nu cunosc alt tip de viaţă decât sărăcia.
Berlinul lansează ambiţiosul „Plan de Acţiune“
Pentru a-I ajuta pe oamenii ca Marietta şi familia ei să se integreze, autorităţile germane din Berlin au decis să adopte un program denumit „Planul de acţiune pentru integrarea romi