În cazul în care ai nevoie de o operaţie, există milioane de întrebări care îţi trec prin minte: dacă ceva nu o să meargă bine, cât timp o să dureze recuperarea, oare merită să fac asta?
Există un set de cinci întrebări de bază care te ajută să porneşti o discuţie cu medicul tău despre îngrijorările pe care le-ai putea avea cu privire la orice operaţie.
Care sunt beneficiile acestei proceduri?
Ceea ce crede medicul că este cel mai bine pentru tine nu este neapărat şi ce consideri tu că este mai bine pentru tine însuţi. Este foarte important să ştii de ce este necesară intervenţia chirurgicală şi dacă va mai fi nevoie de intervenţii ulterioare.
Anumite operaţii îţi vor face un bine care te va ţine toată viaţa, iar altele necesită multe alte intervenţii chirurgicale. Ştiind rezultatele şi pe termen lung şi pe termen scurt, te va ajuta să iei o decizie în cunoştinţă de cauză şi să ai aşteptări mult mai realiste, notează CNN.
Există vreo alternativă la această operaţie? Care sunt şansele ca problema să se rezolve cu ajutorul tratamentelor?
Uneori, intervenţia chirurgicală poate fi evitată prin medicaţie sau prin schimbarea stilului de viaţă. Un pas important pentru a te împăca cu gândul unei operaţii este să stabileşti cu medicul tău riscurile şi beneficiile unei alternative la intervenţia chirurgicală. În anumite cazuri, operaţia nu este necesară pe termen scurt, dar poate fi necesară o monitorizare atentă pentru a se vedea schimbările din organism.
Este important să înţelegi implicaţiile unei operaţii. Monitorizarea dezvoltării unei boli poate fi necesară timp de chiar zece ani. Ai grijă să păstrezi copii de pe dosarul medical în cazul în care te muţi sau schimbi doctorul.
Este nevoie de o a doua opinie?
În cazul în care operaţia nu este urgentă, opinia altui