Cercetătorii au descoperit că mirosul bebeluşilor activează acelaşi răspuns psihologic la mame ca acela al oamenilor înfometaţi care simt mirosul unei mese delicioase.
E posibil ca oamenii de ştiinţă să fi descoperit de ce femeile sunt deseori cuprinse de euforie atunci când simt mirosul de bebeluş. Expresii ca „mânca-l-ar mama“ sau „ce dulce e“ au o explicaţie ştiinţifică dată de cercetătorii de la Universitatea din Montreal, Canada.
„Comunicarea prin miros este foarte puternică între o mamă şi bebeluşul ei. Mirosul copilului activează un răspuns neurologic de recompensă la mamă. Aceste răspunsuri pot fi activate şi atunci când mănânci dacă ţi-e foame, dar şi când un dependent îşi primeşte drogul. De fapt, este calmarea dorinţei“, spune profesorul Johannes Frasnelli, cercetător al Departamentului de Psihologie din cadrul Universităţii canadiene.
În cadrul studiului s-au cercetat tomografiile ale două grupuri de câte 15 femei care au fost expuse la mirosul nou-născuţilor. Un grup era format din mame care abia născuseră, iar celălalt grup din femei fără copii, specifică „New York Daily News“.
Ambele grupuri au reacţionat la mirosul bebeluşilor cu aceeaşi intensitate, dar tomografiile lor au dezvăluit că mamele au avut mult mai multă activitate în sistemul dopaminergic (structura ce eliberează dopamina, substanţă care transmite informaţia între neuronii creierului) decât femeile care nu născuseră niciodată.
Concluzia cercetătorilor a fost că dependenţa de bebeluş, dorinţa de a „mânca“ nou-născutul este doar o parte a evoluţiei legăturii dintre o mamă şi copilul ei. „Rezultatele noastre demonstrează că mirosul nou-născuţilor joacă un rol important în dezvoltarea răspunsurilor motivaţionale şi emoţionale dintre o mamă şi bebeluş prin stârnirea funcţiilor maternale, cum este hrănitul la sân şi protecţia. Le