Lumea priveşte îngrijorată spre SUA în timp ce republicanii şi democraţii aşteaptă doar ca tabăra politică rivală să facă un pas înapoi. Sursa: REUTERS
La două zile după intrarea Statelor Unite în blocaj financiar, politicienii de la Washington nu par dispuşi să renunţe la orgolii pentru a scoate ţara din criza ce riscă să aibă efecte la nivel mondial. Administraţia americană a fost nevoită să închidă marţi serviciile neesenţiale şi să trimită în şomaj tehnic aproape un milion de funcţionari, pentru prima dată în 17 ani.
Republicanii, care controlează Camera Re prezentanţilor, au încercat imediat să asigure fonduri pentru funcţionarea parcurilor naţionale, a serviciilor medicale destinate veteranilor de război şi a Districtului Columbia, unde sunt concentrate instituţiile federale. Democraţii, care domină Senatul, au respins propunerile, argumentând că nu parcurile sunt o prioritate.
Frisoane mondiale
Pe fondul acestei dispute strict politice, preşedintele Barack Obama şi-a anulat două vizite oficiale, în Malaezia şi Filipine, tocmai când prezenţa americană se impunea într-o regiune unde China este tot mai influentă. Impasul din America îi îngrijorează însă pe aliaţi, după experienţa anului 2008 când trepidaţiile financiare de pe Wall Street au provocat cea mai gravă criză economică din 1930. Există un risc pentru economia mondială, a avertizat imediat premierul britanic David Cameron, în timp ce Franţa speră că turbulenţele din SUA nu îi vor afecta redresarea economică.
Cinci scenarii
America a intrat în blocaj financiar, după ce republicanii şi democraţii nu au reuşit să cadă de acord asupra bugetului federal pe viitorul an fiscal. În condiţiile în care pe 17 octombrie expiră şi data de la care statul se mai poate împrumuta, situaţia devine tot mai tensionată.
În acest context, analiştii americani au evocat cinci scenarii prin