de C. MIERLUŞCĂ
03 octombrie 2013 23:59
11 vizualizari
A-A+ Face parte din fam. Rosaceae. Este un arbust puţin pretenţios faţă de sol. Creşte în zona de stepă, deal şi munte. Urcă până la altitudinea de 1.400 m. Florile sunt mari, albe şi înfloresc în perioada aprilie-mai. Fructele sunt bace ovoide, sferice, roşii. O tufă produce 5-6 kg fructe. Florile conţin tanin, flavonoide, uleiuri eterice etc. Fructele conţin flavonoizi, tanin, acid tartric, acid ursolic, acid citric, acid oxalic, coliră, sorbitol, glucoză, fructoză, pectină, ceară, ulei graşi, substanţe minerale.
Fructele se consumă proaspete pentru vitamina C. Prin fermentarea fructelor se obţine un vin bun, iar prin distilare se obţine ţuică.
În medicină, păducelul se foloseşte la tratarea afecţiunilor cardiace. Se prepară o infuzie din flori, frunze sau fructe, câte o linguriţă la o cană. Se lasă acoperită 10 minute. Se strecoară şi se bea fracţionat, în cursul unei zile. Se indică în stări cu substrat nervos, menopauză, hipertensiune arterială. Pentru tratarea anginei pectorale, se ia imediat în timpul crizei. Pentru combaterea insomniilor, se va bea câte o cană de ceai înainte de culcare. Extern, în cazul bătăturilor, se vor pune cataplasme locale cu decoct din frunze, ramuri mărunţite, 2-3 linguriţe care se fierb 10 minute într-o cană de apă. Se lasă la răcit 30 de minute. Se foloseşte în homeopatie pentru tratarea afecţiunilor cardiace.
Păducelul este o specie care se înmulţeşte prin seminţe.. de C. MIERLUŞCĂ
03 octombrie 2013 23:59
11 vizualizari
A-A+ Face parte din fam. Rosaceae. Este un arbust puţin pretenţios faţă de sol. Creşte în zona de stepă, deal şi munte. Urcă până la altitudinea de 1.400 m. Florile sunt mari, albe şi înfloresc în perioada aprilie-mai. Fructele sunt bace ovoide, sferice, roşii. O tufă produce 5-6 kg fructe. Florile conţin tanin,