Situaţia aprovizionării cu cărbune a Termocentralei de la Halânga, cea care asigură agentul termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, a fost deblocată în cursul zilei de astăzi. CE Oltenia a semnat un act adiţional cu Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare prin care se angajează să furnizeze lunar o cantitate de 240.000 tone de cărbune.
Negocierile între Complexul Energetic Oltenia şi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare s-au purtat în cursul zilei de miercuri, însă abia astăzi a fost semnat actul adiţional. Cei de la CE Oltenia nu s-au lăsat uşor înduplecaţi şi abia după ce au primit promisiunea fermă din partea Guvernului că vor primi 30 la sută din valoarea cărbunelului livrat pe o lună de zile până la data de 9 octombrie vor relua furnizarea cărbunelui.
Astfel, CE Oltenia s-a angajat să furnizeze 240.000 tone de cărbune pe lună, în condiţiile în care necesarul termocentralei la ora actuală este de 4000-5000 de tone zilnic. Când va începe furnizarea căldurii către locuinţele severinenilor acest necesar va creşte la aproximativ 7000 tone de cărbune. Până miercurea viitoarea, cărbunele va fi livrat de Mina Husnicioara, care are în momentul de faţă un stoc de 37.000 tone de cărbune. În câteva zile vor relua lucrul şi cei 661 de mineri care fuseseră trimişi în şomaj tehnic până la data de 15 octombrie, astfel încât pentru luna octombrie cariera de la Husnicioara să furnizeze cantitatea de 160.000 tone de cărbune, iar restul de 80.000 de tone va fi livrat de Mina de la Motru.
Situaţia era deosebit de gravă pentru că Termocentrala avea depozitul de cărbune gol şi, mai mult decât atât, epuizase chiar şi rezerva de stat de cărbune existentă la nivelul unităţii. În aceste condiţii, Severinul rămânea fără apă caldă şi cu locuinţele îngheţate.
„Stocul de cărbune pe care îl avem în momentul de faţă în curte nu este foarte mare, înţelegeri