O echipă de specialiști ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) se află de joi după-amiază în localitățile din Galați afectate de cutremure. Misiunea lor principală este consilierea populației și a autorităților locale.
Conform Ministerului Administrațiilor și Internelor (MAI), o echipa IGSU a fost trimisă în Slobazia Conachi, Schela și Izvoarele pentru a participa pe termen nelimitat la consilierea, protejarea și educația preventivă a populației aflate în situații deosebite.
Constantin Ionescu, directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP) a asigurat populația că este normal ca seismele să fie însoțite de zgomote. El a explicat că acolo unde se află aproape de suprafață pungi de gaz, e posibil ca vreuna dintre ele „să scape” în pânza freatică, fără a fi vreun pericol. Conform lui Constantin Ionescu, nu este prima dată când la Galați se înregistrează multe cutremure într-un interval scurt. El a arătat că zona respectivă se află pe Falia Sfântul Gheorghe și este un loc unde se produc des cutremure.
Directorul general al INFP a mai declarat că în localitățile Izvoarele, Slobozia Conachi și Negrești, au mai fost instalate, pe lângă cele trei stații seismice portabile montate anterior, și echipamente care măsoară deplasarea faliilor cu rezoluție de un milimetru. Datele sunt corelate cu informații din toată rețeaua, prelucrate la București cu un soft special și interpretate de seismologi.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Galați a avertizat miercuri că apa din fântânile din localitatea Izvoarele nu mai este potabilă. În consecință, autoritățile au dispus distribuirea de apă potabilă îmbuteliată.
Conform Mediafax, din 23 septembrie s-au produs la Galați 78 de cutremure, dintre care 22 cu magnitudinea de peste 2,5 grade pe Richter.
O echipă de specialiști ai Inspectoratului General pentru Situații d