Unii moldoveni se distrează chemând ambulanţa fără motiv sau îşi exagerează simptomele ca obţină concediu medical.
Uneori bolnavii pot aştepta şi o oră sosirea ambulanţei. Medicii de la urgenţă spun că se întâmplă astfel fiindcă pierd timpul cu solicitări false. Pentru unii, telefonul 903 a devenit un mijloc de a face farse prietenilor.
Medicii de la urgenţă au zilnic în medie câte 1.500 de apeluri, până la 10% fiind apeluri false. Puţine sunt zilele când la urgenţă nu sunt apeluri false. Odată cu venirea frigului, situaţia devine şi mai alarmantă. "Cum li se ridică puţin temperatura, au o răceală uşoară, persoanele cheamă ambulanţa în loc să ia nişte pastile şi un ceai cu ierburi sau lapte cald cu miere", spune Ala Zuiva, şefa secţiei operative a serviciului AMU. Recent, o femeie a chemat ambulanţa doar pentru că avea temperatura corpului de 37,5 grade.
Cheamă ambulanţa pe adrese greşite
Mai mult de jumătate dintre apeluri sunt chemări din stradă. Lucrătorii de la urgenţă spun că acestea sunt adevărate încercări pentru ei. "Nu de puţine ori, echipa se deplasează la faţa locului şi nu poate găsi pe nimeni. Când îl telefonăm noi pe cel care a efectuat apelul, ni se răspunde că, de fapt, este vorba de aceeaşi stradă, doar că a uitat să spună că nu e din Chişinău, ci dintr-o suburbie. Nu exclud că cineva avea nevoie de ajutor. Apoi sunt indignaţi de ce le punem atâtea întrebări", adaugă Ala Zuiva.
De curând, un bărbat a sunat la urgenţă pentru că soţia lui trebuia să nască. Acesta a chemat ambulanţa pe strada Florilor. Echipa s-a deplasat, iar când a ajuns la adresa indicată, nu a găsit nici o femeie în travaliu. Când a fost contactat, bărbatul a concretizat că e strada Florilor din oraşul Durleşti. Alţii cheamă ambulanţa pentru trecătorii care consideră ei că ar avea nevoie de îngrijiri medicale. "Omului i se face bine şi pleacă. Noi îl telefon