Romanul este gazda, în acest final de săptămână, al celui mai mare eveniment al anului – “Festivalul Toamnei”, o tradiție, dar care anul acesta este desfășurată sub egida sponsorului Zahăr Mărgăritar, produs al companiei Agrana, cu sediul central la Roman. Festivalul va avea loc sâmbătă și duminică, adică pe 5 și 6 octombrie, intrarea publicului fiind liberă, iar accesul fiind permis între orele 10 și 22.30. În schimb, traficul în centrul municipiului va fi închis încă de vineri, astfel încât organizatorii să poată amplasa scena pe care vor cânta și dansa ansamblurile din țară, iar bucătarii să-și poată amenaja standurile. Asta deoarece la Roman, festivalul va avea un specific gastronomic, iar aproape toate produsele vor fi preparate în fața spectatorilor. Din străinătate vor fi prezenți participanți din Malta, Ungaria, Albania, Serbia, Grecia și Croația. Festivalul va fi axat în special pe prepararea produselor de toamnă, de la procesarea fructelor, legumelor, a cărnurilor şi a băuturilor. Toți cei care vor veni în centrul municipiului, vor putea fi martori și la un concurs profesional de gastronomie, unde juriul va fi compus din specialiști din străinătate, iar premianții vor fi răsplătiți cu diplome recunoscut în peste 93 de țări. La standul cu țesturi, sunt așteptați Chef Niculae Nicolae (Bucureşti) și Andraș Mate (Arad), care vor produce diverse plăcinte şi pâini din zonele: Muntenia, Oltenia, Dobrogea. Cine poftește la lecho cu legume şi cârnaţi, gogoşi cu dulceaţă, gomboţi cu prune trebuie să se oprească la standul cu plite, unde îi vor aștepta bucătari din Cluj. Preparate din carne de oaie și de porc se vor regăsi la standul Grill Masters Of Flames: Chef Cristian Păpuşoiu (Piteşti), Chef Sorin Berar (Cluj), Chef Adrian Neag (Făgăraş). Nici proțapurile nu vor lipsi, unde se va pregăti mielul sau frigărui la metru, iar chefi vor fi Mihai Cândea din Arad și Flor