Succes comercial în Statele Unite, serialul de televiziune american „Homeland”, al cărui al treilea sezon a început duminică pe ecranele de peste ocean, este criticat datorită modului în care prezintă cum cei de la CIA luptă contra terorismului în perioada post 11 septembrie.
Mai multe voci au venit să tempereze entuziasmul publicului privind serialul TV, aceştia fiind foşti angajaţi ai agenţiei de informaţii, citaţi de cotidianul britanic „The Telegraph”.
Criticii au pus în chestiune credibilitatea personajului principal, jucat de Claire Danes, un agent CIA, Carrie Mathison, care suferă de tulburare bipolară şi căreia îi este teamă de un nou val de atentate ale grupărilor teroriste pe pământ american.
„De ce ar permite ca o persoană care suferă de o boală psihică să aibă informaţii clasificate şi să investigheze un subiect sensibil?”, este una din întrebările pe care pune un fost expert în combaterea terorismului, Aki Peritz. Această idee este pusă în chestiune şi de Philip Giraldi, un fost angajat al CIA specializat în lupta contra terorismului.
„Caracterul său ar fi alertat cu siguranţă CIA-ul în viaţa reală”, accesul acesteia fiind restricţionat imediat la nivel de informaţii, conturi etc, a declarat Giraldi. Acesta a continuat spunând că modul în care este prezentată activitatea CIA este „ridicolă”.
Astfel, pe lângă creditul redus al caracterului principal, critica este concentrată pe activitatea zilnică a CIA. Tara Maller, fost analist militar pentru CIA, comentează modul dramatic în care sunt prezentate activităţile ofiţerilor şi analiştilor de intelligence. Aceasta critică faptul că „Homeland” se concentrează „pe cele câteva momente în care intensitatea şi adrenalina agenţilor atinge apogeul”, cu toata că acest lucru reprezintă, probabil, maxim 15% din munca lor, restul fiind redactarea de rapoarte.