Pe ce pune accentul Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Agricola Lovrin?
Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Agricola Lovrin pune accentul pe cercetare, inovare si dezvoltare. Asta inseamna ca noi ne desfasuram activitatea pentru crearea de noi soiuri si hibrizi pentru cultura mare.
De cand sunteti pe piata si de cand aveti primele soiuri?
Statiunea este pe piata de 68 de ani, dar inainte de razboi cercetarea in Banat era din perioada interbelica. Imi amintesc din studentie ca primii hibrizi de porumb care s-au creat la Lovrin au fost acum 30 si ceva de ani. Multe din primele soiuri se mentin si acum pe piata, ceea ce inseamna ca sunt produse bune.
Printre fermierii care vin la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Agricola Lovrin sunt si straini sau doar din Romania?
Normal, vindem la toata lumea. Avem cateva firme straine de pe zona de vest: doua firme sunt germane, una este italieneasca si una este daneza. Vin la noi dupa grau si au luat chiar din toate cele 3 soiuri de grau. Ei cumpara de un an – doi de la noi si sunt foarte multumiti de soiurile noastre. Le-au pus in cultura tocmai pentru ca au luat niste soiuri din tarile de origine, pe care le-au cultivat si au avut probleme in cativa ani, cand au aparut fluctuatii de temperatura si mai ales lipsa precipitatiilor. Si-au dat seama ca soiurile autohtone sunt mai rezistente decat cele care vin din zona lor de bastina. E normal, pentru ca ei vin din zona temperat-oceanica, noi suntem in cea temperat-continentala.
De unde vin cei mai multi clienti romani?
Anul acesta am vandut inclusiv la Husi, din Ciprian si din Alex, cele doua soiuri de grau. Si eu m-am mirat si le-am spus ca vin tocmai din celalalt capat al tarii. Au spus ca au cultivat soiurile noastre si au fost tare multumiti de ele si vor sa-si ia o categorie superioara pe care sa o inmulteasca si sa o mentina d