* echipa formată din bucătarii Sorin Berar și Adrian Neag au câștigat “Cupa Zahăr Mărgăritar”, competiție organizată cu ocazia ediției din acest an a Festivalului Toamnei la Roman Echipa formată din bucătarii Sorin Berar și Adrian Neag au câștigat Cupa Zahăr Mărgăritar, competiție organizată cu ocazia ediției din acest an a Festivalului Toamnei la Roman, eveniment care a fost în fapt un târg de gastronomie. Romașcanii au putut afla cum se prepară o ciorbă de purcel, o tocană de miel, ciorba de fasole cu afumătură, berbecuțul la proțap, mămăliga boierească, mazărea verde cu piept de pui și tot felul de produse din carne de porc. “Suntem o echipă clujeano-făgărășană și facem numai porcării, adică preparate din porc. Am pregătit trei feluri de cârnați: cu busuioc, tradițional și măcelăresc. Am făcut o supă de dovleac, o varză călită cu sos de smântână și hrean. Sâmbătă am gătit jumări și tocăniță de organe de porc. Sperăm că preparatele au fost pe gusturile tuturor”, a declarat Sorin Berar. Duminică, în ultima zi a târgului, cei doi au preparat cârnați și romașcanii s-au îmbulzit la degustare. “Rețeta pentru cârnați nu este secretă, pentru că baza este carnea tocată, sarea, piperul și, în funcție de gust și zonă, fiecare mai pune câte un ingredient. În Ardeal, în zona Făgăraș, cârnații nu se fac colac, ci arată mai degrabă ca un crenvurșt. În zonele locuite de sași, toată slănina și cârnațul se urcă în podul bisericii și doar preotul îți dă voie să iei. Romașcanii ne-au primit cu mare bucurie și într-un număr foarte mare. Participăm la multe campionate internaționale și Romanul ne-a făcut o impresie deosebită. Promitem că în octombrie, anul viitor, ne găsiți tot aici, tot cu porcării”, a precizat şi Adrian Neag. La secțiunea cel mai gustos preparat, cupa a revenit echipei din Malta, în timp ce medalia de aur a fost câștigată de echipa Restaurantului “La castel”, din Iaș