Banca Mondială (BM) vrea să-şi reducă bugetul cu 400 de milioane de dolari, ca parte a procesului de reorganizare menit să eficientizeze activitatea instituţiei, potrivit declaraţiilor lui Bertrand Badre, directorul financiar al acesteia.
Economiile, care nu au fost încă anunţate oficial, fac parte din primul proces major de reorganizare a BM din ultimii 17 ani. Propunerea privind economiile de 400 milioane de dolari va fi prezentată statelor membre săptămâna aceasta, la reuniunea anuală a Băncii Mondiale, alături de noua strategie a instituţiei privind concentrarea pe lupta împotriva sărăciei.
Bertrand Badre a precizat că suma de 400 milioane de dolari va fi economisită pe durata a trei ani şi reprezintă o reducere cu 8% a cheltuielilor anuale ale băncii, care se ridică la 5 miliarde dolari. Conform oficialului BM, fiecare 100 milioane de dolari reinvestite în operaţiunile băncii ar putea ajuta la mobilizarea unui miliard de dolari în plus pentru cheltuieli destinate dezvoltării.
Bertrand Badre a menţionat că realizarea de economii de către BM va fi urmată de creşterea veniturilor, astfel încât banca să-şi poată majora fondurile pentru dezvoltare.
Criticată îndelung pentru procedurile birocratice lente în aprobarea creditelor, Banca Mondială s-a confruntat în ultimul timp cu o concurenţă mai mare din partea fondurilor pentru dezvoltare. Multe state emergente, spre exemplu, se bazează mai mult pe împrumuturile bilaterale şi pe finanţarea privată.
ALINA VASIESCU
Fostul preşedinte al Băncii Mondiale, Robert Zoellick, va prelua funcţia de preşedinte al board-ului de consilieri internaţionali ai băncii americane "Goldman Sachs", potrivit Financial Times. Mandatul său la conducerea BM s-a încheiat în luna iunie 2012.
Zoellick a fost una dintre cele mai importante personalităţi care l-au susţinut anul trecut în campania prezi