Autorităţile au decis să scumpească medicamentele la solicitarea producătorilor. Aceştia invocă motivul că leul moldovenesc s-a depreciat considerabil faţă de valutele străine. Oamenii se gândesc cu groază la scumpirile ce vor urma.
În viitorul apropiat, bolnavii trebuie să scoată din buzunar mai mulţi bani atunci când vor cumpăra medicamente. Ministerul Sănătăţii a cerut o majorare de 5%, la unele medicamente va fi şi mai mult.
Astfel, paracetamolul, unul din cele mai căutate medicamente, mai ales în perioada rece a anului, va fi majorat cu 5,6%. În loc de 5,46 lei, cât costa înainte, acum va fi vândut cu 5,77 lei. Citramonul P va costa cu 0,6 lei mai mult şi va ajunge să coste 1,5 lei. La medicamentele ieftine majorările nu sunt atât de dureroase. Sute de medicamente şi aşa scumpe până în prezent, vor costa şi mai mult.
La aprobarea majorării preţului s-a ţinut cont de motivul invocat de producători şi de deprecierea valutei naţionale.
Peste 2.000 de medicamente, mai scumpe
În catalogul naţional de preţuri al medicamentelor vor fi incluse 2.726 de denumiri de medicamente ce au preţurile revizuite în urma modificării cursului de schimb al valutei naţionale în raport cu valuta ţării producătoare. În ordinul Ministerului Sănătăţii se mai arată că vor fi reînregistrate circa 196 de denumiri noi de medicamente. Unele dintre ele abia sunt lansate pe piaţa farmaceutică din Moldova. Dintre acestea cele mai multe sunt importate din ţările UE - 65,81%. Alte 20,40% sunt produse în spaţiul CSI, 7,14% provin de la producătorii autohtoni, iar alte 6,65% sunt medicamente din India, China, Coreea. Viorica Tudos, ofiţerul de presă de la Ministerul Sănătăţii spune că farmaciile nu au voie să modifice preţurile la medicamentele stocate în depozite, primite la preţuri reduse. "Majorarea se va face doar la medicamentele importate după data de emitere a o