Banca Mondială (BM) şi-a revizuit în creştere, la 5,5% prognoza de creştere economică a Republicii Moldova pentru anul curent, în urma evoluţiilor pozitive din toate sectoarele economice ale ţării noastre.
“Creşterea economică din primul semestru, cu 4,9% e una din cele mai mari din regiune, cel puţin cu mult mai mari decât a partenerilor noştri financiari. Industria prelucrătoare şi cea extractivă au avut cea mai mare contribuţie la creşterea economică a Moldovei ", a spus Marcel Chistruga, economist la oficiul BM în Moldova în cadrul unei conferinţe de presă.
“Pentru majorarea perspectivelor de creştere economică, Republica Moldova trebuie să accelereze reformele pro-investiţionale şi pro-export. Deşi sunt multe provocări, e necesar ca Guvernul să-şi concentreze eforturile în trei domenii: previzibilitatea mediului de afaceri stimulator, crearea condiţiilor egale de concurenţă şi reducerea costurilor de conformare a reglementărilor", a constatat BM. Experţii recomandă Moldovei să consolideze stabilitatea sectorului financiar prin promovarea transparenţei şi îmbunătăţirea accesului la finanţe, dar şi să asigure o echitate a eficienţei investiţiilor publice, subvenţiilor în agricultură şi a asistenţei sociale.
Banca Mondială a prognozat o creştere economică pentru anul 2014 de 3,5%
Pentru anul următor, Banca Mondială prognozează o creştere economică de 3,5%, iar pe termen mediu de 4,6% anual. Făcând referire la activitatea fermierilor mici, BM a precizat că sprijinul pe care îl oferă ţara noastră acestora este modest. Sprijinul pentru investiţii este capturat de un număr mic de gospodării mari care investesc preponderent în tehnologii şi echipamente tradiţionale, constată Banca Mondială într-o analiză.
“Gospodăriile mari corporative au beneficiat de aproximativ 75-80% din subvenţii agricole în ultimii trei ani. Acest lucru nu este compatibi