Conopida, o legumă din familia cruciferelor, este apreciată de marii consumatori din mai multe motive: leguma are un aport caloric redus (30 de calorii la 100 g conopidă proaspătă), este o valoroasă sursă de vitamine (complexul vitaminic B şi vitamina C) şi de minerale (potasiu, fosfor, zinc şi magneziu).
Studiile recente efectuate în laboratoare de renume din Europa şi din SUA aliniază conopida, alături de broccoli, în lupta împotriva cancerului, datorită unor enzime cu efecte anticancerigene.
Conopida produce anticorpi şi hemoglobină, protejând organismul împotriva astmului, migrenei şi depresiei. Dieta cu conopidă îmbunătăţeşte sănătatea pielii şi a mucoaselor, contribuie la menţinerea nivelurilor de energie şi echilibrează concentraţia de grăsimi în sânge.
Mai mult, un studiu efectuat la Universitatea de Stat din New Jersey combate multe teorii aşa-zis moderne, care susţin că o serie de afecţiuni între care bolile cardiovasculate şi temutul cancer sunt boli moştenite pe cale ereditară şi pot fi combătute doar prin metode de inginerie genetică.
Studiul s-a făcut pe animale de experienţă, care aveau predispoziţie genetică spre polipi intestinali şi spre cancer de colon. Cercetătorii au constatat că, după ce li s-a administrat conopidă animalelor de experienţă, riscul ca acestea să dezvolte cancer „moştenit" pe cale ereditară, s-a redus în mod semnificativ.
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, precizează că enzimele din compoziţia apreciatei legume contribuie şi la detoxifierea organismului. În acelaşi timp, sulforafanul, o altă substanţă importantă conţinută de conopidă, ajută la detoxifierea ficatului şi previne apariţia hepatitei de orice tip.
Mai mult, conopida este un aliment indicat şi în tratamentul bolilor cardiovasculare, datorită alicinei, o substanţă prezentă în usturoi şi în